Sunweb Start to Tennis Kids

KidsTennis door de ogen van onze jongste tennissertjes

Infotheek KidsTennis

TitelPublicatiedatum
Er heeft zich een onverwacht probleem voorgedaan bij de zoekopdracht, gelieve opnieuw te proberen

Wat is KidsTennis?

KidsTennis is het Tennis Vlaanderen-opleidingsconcept voor kinderen vanaf 3 jaar. De opleiding is opgedeeld in vaardigheidsniveaus die telkens een andere kleur hebben. Kinderen leren stap voor stap tennissen op een aangepast terrein met een ander type bal. Aan de hand van testjes en diploma's kunnen ook de ouders de tennisevolutie van hun kind volgen. Een KidsTennisser beleeft niet alleen veel plezier, hij of zij leert ook op een kwaliteitsvolle manier tennissen.

In tennis speelt je klassement een belangrijke rol, maar dit is voor jonge kinderen nog niet van toepassing. Nochtans is het belangrijk op iedere leeftijd een gevoel van vooruitgang te ervaren. De 5 KidsTenniskleuren zorgen ervoor dat er naar een doel kan gewerkt worden.

 

De kostprijs voor tennislessen en/of clublidmaatschap variëren van club tot club. In sommige clubs wordt enkel een bijdrage gevraagd voor tennislessen. In andere clubs dient daarboven een clublidgeld betaald te worden om vrij te kunnen tennissen op de terreinen, deel te nemen aan de clubactiviteiten,...

Voor jonge kinderen hanteren clubs vaak lage bedragen. Zoek een club in jouw regio en vraag hen naar de prijzen.

Iedere speler dient door de club aangesloten te worden bij Tennis Vlaanderen. Dit geeft je deze voordelen:

 • je bent verzekerd voor sportongevallen (Ethias).
 • je kan als Tennis Vlaanderen-lid deelnemen aan initiatieven, activiteiten en officiële wedstrijden
 • je kan heel wat persoonlijke info (klassement, prestaties, tornooien, spaarkaart,...) terugvinden op jouw persoonlijke website!
 
 • Tennisschoeisel: aangepast aan speelondergrond
  Als je nieuwe sportschoenen aanschaft, vraag je best in je club met welke zool er mag gespeeld worden. Dit is belangrijk om de terreinen niet te beschadigen.
 • Tennisballen
  De meeste clubs zorgen voor de materialen die de kinderen in het begin nodig hebben (ballen, ballonnen, racketjes,...). Wanneer je materiaal aankoopt, is het belangrijk dat het aangepast is aan je kind.
 • Tennisracket (in sommige clubs gratis materiaal ter beschikking)
  De meeste clubs zorgen voor de materialen die de kinderen in het begin nodig hebben (ballen, ballonnen, racketjes,...). Wanneer je materiaal aankoopt, is het belangrijk dat het aangepast is aan je kind.
Lichaamslengte Racketlengte in cm Racketlengte in inch
91-95 cm 43,2 17"
102-106 cm 48,3 19"
112-117 cm 53,3 21"
123-127 cm 58,4 23"
128-132 cm 61,0 24"
133-138 cm 63,5 25"
139-143 cm 66 26"
Vanaf 144 cm 68,6 (standaardlengte) 27"
 

Om goed te leren tennissen, beter te evolueren en vooral om met enthousiasme te blijven tennissen, is het belangrijk dat je kind ook naast de lessen voldoende kan spelen:

 • Stimuleer je kind om met een vriendje of vriendinnetje te gaan tennissen (vrij spelen)
 • Speel zelf eens met je kind
 • Doe mee aan extra tennisactiviteiten van de club
 • Laat je kind deelnemen aan een Kids Toer tornooitje (alle kleuren), het Feest van Kastaar (alle kleuren), de Ethias Tour (oranje en groen), de Jeugdinterclub (oranje en groen) of het Feest van de Jeugd (alle kleuren). Dit zijn activiteiten en competities voor alle niveaus op initiatief van de federatie in samenwerking met enthousiaste tennisclubs.
 
 • Sluit je KidsTennisser aan bij een club met een erkende jeugdwerking
  Tennis Vlaanderen kent jaarlijks kwaliteitslabels toe aan clubs o.b.v. hun jeugdwerking. Op basis van deze kwaliteitslabels, kan je via `Zoek een club' gemakkelijk een geschikte club voor jouw kind kiezen.
 • Zorg ervoor dat je kind opgevolgd wordt in het scoutingsysteem
  In dit systeem worden vele spelers systematisch en permanent opgevolgd. Jonge kinderen kunnen op volgende manier in het systeem terecht komen:
  • Vraag aan je club om de clubtesten af te nemen. De clubtesten maak een deel uit van een tool waarmee clubs en trainers zelf talentvolle kinderen vanaf 6 jaar opvolgen. 
  • Neem deel aan de Talent Days: Tijdens de provinciale Talent Days gaan de talentscouts van Tennis Vlaanderen op zoek naar de jonge 7- en 8-jarige talentjes die ervan dromen om ooit een toptennis(t)er te worden. Deze Talent Days worden 2 maal (november/december en mei/juni) per provincie per jaar georganiseerd. Lees er hier meer over.
 
KOBE, 6 JAAR
"Ik kom hier plezier maken met vriendjes. Ik heb ook een supertoffe tennisleraar en ik heb al veel geleerd. Binnenkort mag ik naar `Rood' en tennis ik op een groter terrein."

DRIES, PAPA VAN MONA
"Ik vind het belangrijk dat mijn dochter een sport als hobby heeft en er plezier aan beleeft. Tegelijkertijd verwacht ik kwaliteit in de lessen. KidsTennis vult dat perfect in: Mona leert niet alleen tennissen o.l.v. gediplomeerde lesgevers, ze vindt het ook ontzettend leuk. Bovendien kan ik aan de hand van testjes en diploma's de evolutie van Mona volgen."

KATRIEN, MAMA VAN SARA
"Mijn dochter zit op dansles, mijn zoon gaat voetballen. Maar allebei volgen ze ook KidsTennis. Met KidsTennis, geef ik hen een sport voor `t leven waar ze ook als volwassene nog veel plezier aan kunnen beleven." 

CHRISTOPHE, TC VIJVERHOF
"Via beelden, goed didactisch materiaal en het KidsTennis trainersboek kan ik mijn lessen variëren en de kinderen goed motiveren." 

TC BASVELD
"Via KidsTennis trekken we heel wat nieuwe leden en jonge gezinnen aan uit de buurt."

JOOST VAN OUTRYVE, HOOFDTRAINER & JEUGDVERANTWOORDELIJKE TC RACSO
"Tennis Vlaanderen stelt een gestructureerd lesprogramma ter beschikking gebaseerd op een gedetailleerd trainersboek.  De trainersopleidingen en ¿bijscholingen verlopen ook o.b.v. het succesvolle KidsTennisconcept. Dat zorgt ervoor dat alle trainers op een uniforme en kwaliteitsvolle manier lesgeven. Daarnaast zet Tennis Vlaanderen in op het delen van beelden via Facebook en Youtube zodat trainers heel regelmatig beelden ontvangen."
 

Dit zijn de eerstkomende Kids Toers!